måndag 2 februari 2009

Margaretha Sturesson i DN 02-02-2009

.

Egentligen är artikeln så bra så vi borde ha hela här, vi tar några utvalda stycken:

Citat DN 02-02-2009:



Hon såg bara en utväg från sekten - att dö
Fyrabarnsmamman Margaretha Sturesson levde 16 år i en religiös sekt som sysslade med demonutdrivningar. Till slut ville hon bara dö. Det krävdes ett och ett halvt års psykiatrisk vård för att hon skulle förstå att sekten förvrängt hela hennes verklighetsuppfattning.

[...]


Margaretha är tydlig, hon vill inte bli ömkad. Hon är ett offer, men också en förövare. Hon har utsatts för demonutdrivning, men hon har också själv agerat som demonutdrivare. I sekten styrdes alla relationer av rädsla, det var bara ledaren som kunde "se" vem som var godkänd och vem som bar på demoner. Den som inte var tillräckligt stark i utdrivningsprocessen blev själv nästa offer.


- Det enda sättet att klara sig var att trycka bort alla känslor. Vi var alla totalt objektifierade, bärare av gott eller ont.

[...]


Men allt var inte positivt. I den nya församlingen ansågs pastorn vara upphöjd över allt mänskligt och fick inte ifrågasättas.

- Sven och jag funderade allvarligt på att lämna församlingen, att någon person skulle ha en särställning inför Gud ingick inte i vår tro.


[...]

Men framgångarna uteblev och pastorn började förlora tålamodet. Hans undervisning ändrade karaktär. Han började prata mer om djävulen och demoner än om Gud.

Pastorn sökte förklaringar. Han slog fast att det var demoner som hindrade framgången. All svaghet och trötthet definierade pastorn som demonangrepp. Demonerna kunde inta vem som helst. Det förs­ta offret var pastorns egen fru, hon tvingades lämna gemenskapen eftersom hon ansågs sprida demoner runt sig.

[...]



Nu skulle demonerna ut. Margaretha blev föremål för häftiga böner och handpåläggning. Det kunde pågå en hel dag, en del av tiden pressades Margaretha mot golvet av kraftiga män. Om hon försökte dra sig undan höll de fast henne.

"Befrielseprocess" kallades övergreppen. Medlemmarna skrek sig hesa och Margarethas kropp ömmade av all hårdhänt beröring, men pastorn såg fortfarande demoner.


[...]


Även Margarethas man beskylldes för att ha demoner. För honom var det lättare att komma ifrån pastorn. Han hade ett konsultuppdrag i Stockholm och var hemma bara på helgerna. Han slutade helt sonika att delta i verksamheten. För Margaretha och barnen var det svårare. Hon hade sin anställning och barnen sin skolgång.

- Dessutom varken ville eller vågade jag gå emot pastorn, jag såg honom fortfarande som en Gudsman. Jag ville tjäna Gud, inte stå i vägen för honom.

Margaretha berättade aldrig något för Sven om den hårdhänta demonutdrivningen och utfrysningen. Hon var livrädd för att han skulle bli arg på pastorn.

Isoleringen och övergreppen tärde. I slutet av 2005 orkade Margaretha inte längre. En helg när Sven kom hem hade hon gjort ett självmordsförsök. Han körde in henne till psyket och gav henne samtidigt ett ultimatum.

Endera skulle hon lämna sekten eller så skulle han lämna henne. Läkaren var lika hård. Om hon inte gick med på vård skulle han tvångsomhänderta henne.

- Jag är så tacksam för att läkaren såg det friska i mig, att jag fick extremt lång vårdtid. Jag har aldrig haft några psykiska problem tidigare.

[...]

Frågan är om Margaretha någonsin hade vågat bryta sig loss självmant. Det var kroppen, maken och läkaren som fattade besluten åt henne. Hon fick bokstavligt talat bäras ut ur församlingen, så stark var hennes lojalitet.


Majken Öst-Söderlund, frilansjournalist för Dagens Nyheter 2 februari 2009

Läs hela den både skakande och starkt gripande artikeln här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=879028

Margaretha Sturessons bok kommer ut den 10 februari 2009, vi har själva förbokat för att vara säkra på att få boken snabbt.

Om det så skulle kosta mig livet - En sann berättelse av Margaretha Sturesson, som lämnat sekten Kingdom Center, KCS i Höör.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173870137


För 210:- så dimper Margarethas bok ner i brevlådan, räkning medföljer boken, inga ytterligare kostnader tillkommer.








Margaretha Sturesson, Foto: Anders Hansson


----

Svårt att samla tankarna, detta är så starkt och på samma sätt som Margaretha och hennes make har lidit, så far också de vuxna och barn som befinner sig i en sekt väldigt illa. En del kanske klarar sig lindrigare undan men ingen går därifrån utan att vara sargad i själen, sår som tar lång tid att läka.


Känner oss tacksamma å Margarethas vägnar att maken och läkarna på något sätt fattade beslut åt henne. Tack vare det beslutet har vi möjlighet att få ta del av Margarethas erfarenheter.

Margarethas bok kommer att kunna hjälpa många som sitter fast, anhöriga och även personal inom olika myndigheter bör ha stor nytta av Margarethas kunskap och erfarenhet.

Vi i samhället måste bli bättre på att ta hand om de som lämnar sekter, vi måste speciellt hjälpa barnen som hamnat i detta. Ser inte Margaretha eller någon som lämnat en sekt som förövare utan endast som ett offer. Har man lämnat och bett om förlåtelse, då är det ok.



Tycker det är en slående likhet mellan låtsassheriffen Segerliv och Jesusbruden Åsa Waldau.

Sektledaren som kallar sig pastor och sheriff heter Christer Nilsson som sedan tagit namnet Segerliv.

Inga kommentarer: