tisdag 3 februari 2009

Knutby i fokus under heldagskonferens

.

Uppsala universitet

Knutby i fokus under heldagskonferens

http://www.samgenus.uu.se/aktuellt.html



Vad hände i Knutby och varför? Kan det upprepas och vilket ansvar har andra kyrkor? Under en heldagskonferens den 5 februari träffas forskare och företrädare för flera kyrkor för att under en konferens öppen för alla diskutera religionens betydelse i händelserna kring och samtalen om Knutby församling.

Det är avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning vid sociologiska institutionen som tagit initiativet till konferensen som vänder sig till forskare, studenter, församlingar och andra intresserade. Syftet är att få en öppen diskussion och samla krafter för att motverka liknande händelser i framtiden.

Hur ser församlingens tro ut? Var den kristna tron en drivkraft bakom det dödliga våldet, eller efterkonstruerades händelserna utifrån religiös övertygelse? Vilken roll spelar familjen i Knutbys religiösa tankevärld? Hur förhåller sig andra kyrkors tro till Knutbys? Många intressanta frågor kommer att diskuteras av flera kyrkors företrädare, forskare och publik.

Medverkar gör
biskop Ragnar Persenius, Svenska kyrkan;
pastor Sten-Gunnar Hedin, Pingstkyrkan;
missionsföreståndare Göran Zettergren, Missionskyrkan;
pastor Ulf Ekman, Livets Ord;
pastor Peter Gembäck, Knutby församling;
läkare och psykoterapeut Rigmor Robèrt

och professor Eva Lundgren, Uppsala universitet, som talar utifrån sin nya bok "Knutbykoden".


Moderator under förmiddagen är Anne-Louise Eriksson, docent och forksningschef för Skretariatet för teologi och ekomenik, Svenska kyrkan, och under eftermiddagen Madeleine Sultán-Sjöqvist, fil.dr i religionssociologi vid Uppsala universitet.

En videointervju med Helge Fossmo från 2008 kommer att visas under dagen.

Läs programmet: http://www.samgenus.uu.se/aktuellt.html


Här finns tider, plats och hållpunkter:
http://www.samgenus.uu.se/index.html


OBS! Representanter för media hälsas välkomna och ombeds anmäla sig med namn och eventuella frågor eller önskemål till presskontakt@uadm.uu.se eller pressinformatör Anneli Waara, tel: 018-471 1974. Det kommer att erbjudas möjlighet för media att ställa egna frågor till några av de medverkande.


Inget inträde eller förhandsbokning utan ta er till Universitetet Sal X kl 09:00 torsd. 5 februari, alla är varmt välkomna!


Inga kommentarer: