fredag 6 mars 2009

Mer hunger efter makt än religion i Knutby

.
.

Citat från en liten men väldigt viktig artikel i Uppsalanytt 05-03-2009



Domkyrkoförsamlingen arrangerade i tisdags kväll ett Öppet samtal i Katedralkaféet om händelserna i Knutby. I panelen satt representanter för både kyrkan och teatervärlden.

– Jag tror inte att det som hände handlade om religion, utan om människor som använder sig av religion för sin egen hunger efter makt, säger Emil Almén som spelar pastorn Helge Fossmo både på Uppsala Stadsteater och i serien som nyligen sändes på TV4.

[...]

Många visade sig vara intresserade och Katedralkaféet blev snart fullsatt. Rubriken för kvällen var Vad var det som hände i Knutby? och ämnet diskuterades i en panel, men också i samtal med publiken, däribland minst en tidigare medlem i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Två volontärer i domkyrkoförsamlingen, Maria Freeney och Rolf Nordblom, sitter under diskussionen och intervjuar panelen. De ställer frågor som publiken sedan har chans att utveckla eller kommentera.

Panelen består av Boel Hössjer-Sundman som var präst i Knutby 1994-2002,
Julia Marko-Nord som spelar Sara Svensson i pjäsen som nu spelas på Uppsala Stadsteater och Emil Almén som spelar Helge Fossmo både på Uppsala Stadsteater och i den serie som nyligen visats i tre delar på TV4, med namnet Knutby – Vägen hem. – Som skådespelare är det en fascinerande roll att tolka och jag vill på djupet sätta mig in i vem Helge Fossmo är, säger Emil Almén.



[...]

När Emil Almén och Julia Marko-Nord har fått frågor kring hur de upplever att spela sina roller på scenen och vad deras relation till karaktärerna är, får Boel Hössjer-Sundman frågan om vad hon upplevde och såg av församlingen under tiden hon var där.

– Jag kan ibland tycka att Svenska kyrkan upplevs som för sval i sin tro och sin gemenskap, men å andra sidan stod medlemmarna i Filadelfiaförsamlingen varandra för nära. Där har de en kontrollerad gemenskap med kontrollerade relationer, säger Boel Hössjer-Sundman.

Artikeln här


Boel Hössjer-Sundman som tidigare tjänstgjorde som präst i Svenska kyrkan på orten har naturligtvis en stor insyn och erfarenhet av den osunda sekten tillsammans med före detta medlemmar i Knutby FFS.

Visst handlar det om makt och penninghunger, i vilken annan församling kan ett hundratal personer försörja 6 pastorer ? Varav en ( Åsa Waldau aka Tirsa) satt och bad till sin man i två år samt skrev något erotiskt svammel med full lön?




Lite retligt, efter allt arbete med bakgrund, rosett så glömmer jag stjälkar till blommorna, gjort är gjort. :(

Inga kommentarer: