måndag 30 mars 2009

Knutbysekten är värst?

.
.
Artikel i GT av Liv Landell 30-03-2009

Så var de på tapeten igen - Jehovas Vittnen.
Den här gången har en kvinna från en ort i Västsverige berättat att hon blivit systematiskt våldtagen och misshandlad av sin man under fyra år, men inte vågat bryta upp.
Paret är nämligen Jehovas Vittnen. När kvinnan anförtrodde sig åt församlingens ledning fick hon rådet att "välja kärlekens väg".
Med det menade äldstebröderna att kvinnan skulle härda ut, och alltså acceptera de grova övergreppen som en del av äktenskapet.

[...]

Historien övergreppen handlar egentligen inte om religion.
De långvariga och allvarliga problemen med Jehovas vittnen handlar inte heller om religion, utan om makt och manipulation i religiös kostym.
Destruktiva, manipulativa organisationer finns överallt, men religiösa församlingar är den vanligaste och mest iögonfallande grodgrunden för de destruktiva grupper som brukar kallas sekter.

Några av de bärande beståndsdelarna i sekteristiska miljöer är stenhårt ledarskap, viss eller hel isolering mot omvärlden och bristande respekt för individens kroppsliga och mentala integritet.
Det handlar alltså om en sluten grupp, med en eller ett fåtal ledare som sätter agendan och begränsar gruppmedlemmarnas frihet i kropp och tanke.
Områden som sexualitet, avhållsamhet, val av partner och äktenskapsproblem ses outtalat eller öppet inte som individens privata angelägenhet i en sekt.

Därför kunde de märkliga älskarinneturerna som föregick mordet i Knutby äga rum.
Därför kan människor gå med på att ingå äktenskap med någon de aldrig träffat förut.
Därför accepterar en våldtagen och misshandlad kvinna att sådant är äktenskapet.

[...]

Kvinnans roll och ideal är alltid fastställd i förhand i sekteristiska grupper och hennes status är nästan alltid lägre än mannens.
På politisk nivå måste man börja diskutera manipulativa, sekteristiska miljöer ur ett brett perspektiv.

Fokus ska inte ligga på religionen. Den gamla offentliga utredningen "I god tro" från 1998 innehåller värdefull information som kan breddas.
Det är dags att bygga vidare på idén om att straffbelägga så kallad otillbörlig påverkan.

Poängen med det är just att destruktiv manipulation som fenomen framhålls i stället för den religiösa, manipulativa gruppen.

Artikel finns här:
http://www.gt.se/nyheter/1.1516383/liv-landell-sekten-ar-varst

Mycket bra skrivet av Liv Landell, det finns egentligen inget att tillägga.

De enda kvinnliga sektledare som inte har en lägre status än någon av männen i sekten är Åsa Waldau i Knutbysekten. Hon är ju drottning Tirsa till och med för sin syster ( enligt återskapade SMS, finns i förundersökningen). Åsa Waldaus tärnor niger underdånigt för jesubruden. I Sverige har det i modern tid nog inte funnits någon sjukare och kusligare sekt än Knutbysekten.

Knutbysekten - mord, sex, otrohet, tvångsäktenskap, tukt utdelad på order av Tirsa, makt och övergrepp.





Lek i photoshop med ett ugglefoto

Inga kommentarer: