onsdag 25 mars 2009

Kriminaldrama med aktualiteter

.
.
Från Eskilstunakuriren:

En karismatisk ledare, tonårstjejer som dör - vad är det egentligen som försiggår i den norska sekten?

Efter att ha läst bara ett par sidor i den norske författaren Jan-Sverre Syvertsens tredje bok, Sveket, om psykologen Sander Mörk och polisen Lisa Lunde far naturligtvis tankarna iväg till Knutby-församlingen i Uppland. Och det är självklart att Jan-Sverre hittat stoffet till sin bok i just Knutby-dramatiken. Det är inte minst genom detta faktum som boken känns alert och aktuell. Lägg därtill ett bortrövat barn i Grekland (det uppmärk- sammade Madeleine-fallet, som ni kanske läst om) och ytterligare en aktuell ingrediens kryddar den här bokliga anrättningen.

Jan-Sverre Syvertsen, född 1968, är i botten journalist och rådgivare inom information och kommunikation. Det märks självfallet att han är journalist i sitt författande. Så gott som varje litet kapitel avslutas med en cliffhanger - och det är skickligt, då den 280-sidiga lättlästa deckaren har hela 54 kapitel.
Till en början invaggas man i tron att det här är en ren polisdeckare, där det gäller att nysta upp ett mystiskt mord inom den suspekta norska sekten, som leds av den karismatiske Jörgen Martinsen.

Upptakten är dramatisk, där 18-åriga sektmedlemmen Tina hittas mördad. Mordplatsen är fylld av symboler och ledtrådar. Därtill är liket bränt. Är det ett ritualmord av en galen människa - eller är det hela välplanerat och mordplatsen arrangerad?
Det blir den första problemställningen att nysta i för psykologen Sander Mörk och Lisa Lunde.

[...]

Hela artikeln här

Låter som en bok som kommer att köpas



vilket foto, här är det bra photoshopat, från en vän i grafikgruppen

Inga kommentarer: