torsdag 15 oktober 2009

Världen i Dags skriver om Waldau

.
.
Citat ViD 2009-10-14 00:00

Exit Åsa Waldau

Snabba klipp och skumma affärer ledde till att Carnegieaffären nyligen blev en av de största finansskandalerna i svensk historia. Ledande personer fick ta ansvar för det som hänt, vilket ledde till att tiotals personer sparkades, avgick eller åtalades.
För fem år sedan blev händelserna i Knutby en av de största kyrkoskandalerna i svensk nutidshistoria, men med skillnaden att hela ledarskapet (bortsett från Helge Fossmo, som fick livstids fängelse) sitter kvar än i dag.
Men nyligen meddelade alltså Åsa ”Kristi brud” Waldau att hon lämnar ledarskapet för att satsa mer på sig själv. Beslutet att lämna ledarskapet är inte en dag för tidigt. Snarare många år för sent.
I intervjuer som efterföljt beslutet, bland annat i tidningen Dagen, finns i sedvanlig ordning inga som helst tecken på självkritik, varken hos Åsa Waldau eller hos det övriga ledarskapet. Med ett mord, två mordförsök, ett mystiskt dödsfall och ett antal spektakulära otrohetsaffärer, kunde man vänta sig ett ledarskap som medger att församlingen havererat under dess ledning. Men i stället fortsätter pastorerna, utifrån en försvarsposition, att kritisera alla som menar att ledningen har ett ansvar för det som hänt.

Varje försök att ställa rimliga frågor om otrohetsaffärer, våldsdåd,snedvridna profetior och slutligen mord, avfärdas som påhopp och attacker.
I polisutredningen efter Knutbydåden beskriver församlingsmedlemmarna hur Åsa Waldau ensam har format den sociala och andliga miljö som har präglat Knutbyförsamlingen och i ett pressmeddelande i veckan skriver slår styrelsen fast att ”Åsa har varit till stor inspiration och vägledning, och haft en oerhörd betydelse för församlingens utveckling – både för medlemmar privat och för församlingens verksamhet”.
När hon skyller allt på, som hon säger, ”psyko­paten” Helge Fossmo, har hon helt glömt att det var hon som rekryterade Fossmo till församlingen. Hon bortser även från sin framträdande relation med Helge Fossmo, och hur han lyftes fram och fick ansvar av henne just för att han bekräftade ”Kristi bruds” påstådda utkorelse.

Åsa Waldau glömmer också att hon, som ytterst ansvarig i församlingen, undvek att polisanmäla Sara Svenssons mordförsök på hennes syster Alexandra, två månader innan systern mördades.
Med så många tragedier och med så många fysiskt och psykiskt skadade människor runt omkring sig, vore det rimligt att Åsa Waldau erkände att hon misslyckats som ledare. Men i stället framställer hon sig som den som räddat hela församlingen.

Åsa Waldau säger i en tidningsintervju att hon inte förstår att man under pingströrelsens evangelistvecka i Jönköping använde bilden att Knutby som pingströrelsens ”elfte september”. Det är väl ändå så nära en adekvat jämförelse man kan komma. Knutbyhändelserna har varit en lika stor katastrof för hela den svenska kristenheten, och i synnerhet frikyrkan, som terrordåden i USA den elfte september har varit för demokratin. Digniteten i jämförelsen visar på det ansvar Waldau och ledningen borde ha tagit.

Felicia Sværen
ledarsidan@varldenidag.se

Fotnot: Världen idag har under årens lopp och senast i dagarna erbjudit Åsa Waldau att kommentera, men hon har varje gång tackat nej.

Artikeln finns här

Världen i Dag har lagt ner stor möda på att rota i mord och mordförsök, har haft många och ständigt återkommande reportage om sekten i Knutby. I somras blev vi väldigt besvikna på Ruben Agnarsson när han skrev att sektsjuka inte finns, antar att det var värme och sommarstress som låg bakom artikeln. Ruben Agnarsson och Världen i Dag liksom tidningen Dagen har tagit ett stort ansvar och skrivit många artiklar om drottning Tirsa som Åsa Waldau kallar sig än idag och hennes bisarra sekt i Knutby.


Inga kommentarer: