torsdag 24 juli 2008

Så förändrade Knutby-ledningen bilden av Helge Fossmo

Fram till den 12 februari 2004 försvarades Helge Fossmo av församlingsledning och medlemmar i Knutby både i predikningar, polisförhör och i media. När polisen därefter kunde bevisa att Helge Fossmo och AL haft ett förhållande – något som Åsa Waldau redan visste om – blev strategin att inte lägga all skuld på Sara Svensson. Helge Fossmo – fjärde person i ledarhierarkin efter Åsa och Patrik Waldau, samt UF – fick nu också ta en del av skulden.
Den 12 februari 2004 samlades församlingsledningen hemma hos Patrik Waldaus föräldrar. Där påstod Åsa Waldau känslosamt att Helge Fossmo hade lurat dem alla. Han hade haft ett förhållande med AL. Ingen hade haft en aning om detta. Helge var en dubbelnatur, ingen hade kunnat genomskåda honom, förklarade ledarna.
Sanningen var att både Åsa och Patrik Waldau, samt UFoch den skottskade mannen, var väl införstådda med Helges och ALs förhållande. DL berättar flera gånger i förundersökningen att han hade överraskat sin fru med Helge Fossmo, innestängda i ett rum. DL beskriver också hur han berättade om detta för Åsa och Patrik Waldau, samt för UF.
Även grannarna kände till Helge Fossmos och AL förhållande. Den 10 maj 2004 skriver Dagens Nyheter om bonden X:

”Runt X's gård bor det bara församlingsmedlemmar.
Ett trettiotal, tror han.(...) att pastorn hade fruntimmersaffärer var inget han hade med att göra. Det som retar honom i dag är att de andra pastorerna säger sig ha varit helt ovetande. Om han kunde se det så tydligt - då måste de ha vetat. X tycker att pastorerna borde avgå. `De har förstört min by, säger han och kör grepen i en halmbal. Hela Knutby är förstört.´”

Medlemmarna uppmanades dagarna efter den 12 februari att tänka efter om de märkt något konstigt med Helge. Uppmaningen blev: ”Tveka inte att åka till polisen och berätta om det!”
– De tänkte efter och talade med varandra, berättar läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt, som genom egna efterforskningar och kontakter med en lång rad personer i och kring Knutby-församlingen skaffat en god bild av församlingens innersta liv.
– Alla hade de samma sak att berätta: vilken opålitlig människa och dålig pastor Helge Fossmo är.
Så kom det sig att en bilkaravan med knutbymedlemmar anlände till den förvånade personalen i polishuset i Uppsala. Polisens spaningsledare Kenneth Ågren bekräftar bilden.
– Ett tiotal församlingsmedlemmar dök helt plötsligt upp och ville vittna. Pendeln svängde väldigt från vad de tidigare sagt, säger Kenneth Ågren till Världen idag.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=298&Itemid=77

Titta på foton och läs vad en del av församlingens medlemmar sa till polisen när de kom gemensamt:

http://www.varldenidag.se/images/stories/knutby_svartvitt.jpg

Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv.



Inga kommentarer: