fredag 11 juli 2008

Hård kvinnotukt i Knutby

Sara Svensson, dömd för mord på Alexandra Fossmo, utsattes för tortyrliknande tukt under sina år i Knutby. Det vet vi från förhör och rättgångshandlingar.
Men det som inte kommit fram är att liknande behandlingar drabbat flera andra kvinnor i Knutby. Alexandra Fossmo var en av dem.

Kvinnotukt tycks vara ett grundläggande drag i Knutby-församlingen och också det redskap som håller församlingen i skräck och lydnad. Flera av kvinnor i den inre kretsen har drabbats av långvarig och plågsam tukt, som bland annat innebär att det äktenskapliga samlivet inte får upprätthållas, kanske under lång tid.
Tukten drabbar i första hand kvinnor. Det är kvinnorna som upplevs vara högmodiga och inte visa tillräcklig lydnad, tukten kan alltså sägas vara en modern variant av häxjakt, där det specifikt kvinnliga upplevdes som hotfullt. Av förhör med Sara Svensson framgår att det var Åsa Waldau som bedömde om tukten gett önskad effekt.
Flera oberoende källor som Världen idag talat med beskriver tukten som en social isolering och en regelrätt mobbing där den drabbade utsätts för utfrysning och kränkningar av olika slag. Det har även förekommit att män bestraffats. En kvinna som funnits med i församlingen ger i ett internetforum en ingående beskrivning av tukten: ”man kan säga att man fryser ut kvinnan totalt, och hon blir helt ensam.”

Olle Eriksson, som tillsammans med hustrun lämnade församlingen efter mordet, bekräftar att de upplevt att tre kvinnor varit föremål för speciell behandling, Sara Svensson, Alexandra Fossmo och ytterligare en kvinna. Han vill dock inte kalla det för tukt, utan menar att det kan handla om en naturlig korrigering för deras eget bästa.
- Församlingen var inte informerad om vad som pågick, men man märkte att det fanns en viss atmosfär kring dessa personer, de utsattes för en utfrysning av ledarna i församlingen, säger Olle Eriksson, som menar att denna behandling drabbade människor i den inre kretsen kring ledarskapet, inte den stora gruppen församlingsmedlemmar.
Även om tukten i första hand avser att befrämja lydnad hos kvinnorna drabbas indirekt också deras män och familjer. Det är männen som ska verkställa den gentemot sina egna hustrur, till exempel genom att dra sig ur det äktenskapliga samlivet. På så sätt skapas både en spricka mellan makarna och en gemensam känsla av skam och fruktan.

I Sara Svenssons dagbok, som blev känd i samband med polisutredningen av mordet på Alexandra Fossmo, framgår hur Sara Svensson bröts ner av den tukt hon var ålagd. Hon beskriver ett samtal med Åsa Waldau efter ett halvårs tukt: ”Hon har inget mot mig. Men i anden ligger fortfarande synden kvar. Det finns synder och synder. Och det här är den grövsta…… Hon kan inte ha mig nära ... för jag kan falla igen. Synden är inte borta förrens jag är fri. Jag måste bli helt fri”.
I rättegången mot Sara Svensson räckte Åsa Waldau henne sin hand efter att ha vittnat. Det uppfattades av personer med insikt i Knutby-kulturen som att Sara efter alla år åter togs till nåder.
Åsa Waldaus presstaleskvinna Kristina Kuling säger att Åsa Waldau inte vill tala med Världen idag. Kuling förnekar att det förekommer eller har förekommit någon form av tukt i Knutbyförsamlingen.

Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=144&Itemid=77





/ av gäst/

Inga kommentarer: