lördag 12 juli 2008

Kvinnotukt i Knutby del 2 - Gemensam skam och skräck

Från Världen idag 2007-12-07:

Gemensam skräck och skam blir resultatet

Läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt har genom egna efterforskningar och kontakter med en lång rad personer i och kring Knutby-församlingen skaffat en god bild av församlingens innersta liv. Hon beskriver behandlingen av kvinnorna som en grundläggande kultur som skapar lydnad och binder medlemmarna i en gemensam rädsla och skam.

- Tukten utdöms godtyckligt när Åsa Waldau ”känner i Anden” att så ska ske, säger hon. Ofta riktar den sig mot kvinnor som Waldau av olika skäl tycker konkurrerar med ”drottningen”. Någon hade blivit vackrare och fått bättre självförtroende, någon skrev fina lovsånger som församlingen gärna sjöng.
Hur länge tukten pågår är också godtyckligt. För Sara Svensson kom den att vara i flera år och hävdes aldrig. Successivt bröts Sara ner.
Tuktens första steg ska verkställas av maken, genom att det äktenskapliga samlivet upphör. Steg två är församlingstukt, vilket innebär att församlingen deltar i en utfrysning av den som ska tuktas.
- Tukten är en hemlig motor som vidmakthåller gemenskapen i en sjuklig fromhet, säger Rigmor Robèrt. Den tuktade känner en darrande lättnad när hon återupptas i församlingen, efter en drottninglik gest av Åsa Waldau. Tirsa ”räcker spiran” och visar på så sätt att den tuktade tagits till nåder. Den tuktade är så rädd och knäckt att hon tolkar sin lättnad som att hon blivit ”renad” från synd. Detta är inte sunt.
Det är inte bara kvinnorna som drabbas, menar Rigmor Robèrt. Männen som tvingas svika sina kvinnor får sin självbild och sin stolthet skadad. De vet att det de gör inte skulle få något stöd av anhöriga och utomstående. De tvingas dölja sitt handlande och leva med skammen.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=34


Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv.



Inga kommentarer: