tisdag 15 juli 2008

Kommentar på SvD från Ann Heberlein Sektbarn

Citat Svenska Dagbladet 15 juli 2008:

Samhället klarar inte att hjälpa utsatta barn

Charlotte Esséns bok ”Sektbarn – ett reportage om de utvalda för paradiset” (Albert Bonniers Förlag). Essén har träffat och intervjuat män och kvinnor uppvuxna i Jehovas vittnen, Finlands förebedjare och ­Familjen. Hon har också talat med personer som har insyn i Knutby församlingen för att skapa sig en uppfattning om hur barnen har det och vilken uppfattning om barnuppfostran som finns. Esséns primära intresse är att ta reda på hur barn har det som växer upp i slutna religiösa grupper – finns det fog för de rykten om barnmisshandel och i vissa fall sexuella övergrepp som florerat kring de här grupperna? De inter­vjuer Essén gör bekräftar i varje fall att tillräckligt mycket av vad som sägs är sant och det måste betraktas som alarmerande.

[…]

Rädda Barnen föreslår, även det i kölvattnet av Esséns bok, att det skall inrättas ett nationellt resurscenter för frågor kring religiösa samfund och barn som lämnar religiösa samfund. Vidare pekar de på vikten av ökad kunskap om frågorna hos alla som arbetar med barn och föreslår att barn som får hemundervisning skall ha en kontaktperson inom kommunen.

Inte minst det sista förslaget är viktigt. Tyvärr är det nog så att våld och övergrepp på barn förekommer i alla kontexter, och nog är det så att sekten är en gynnsam miljö för just våld. Det är dock inte detsamma som att påstå att våld och övergrepp är ett standardinslag, eller ens ett särskilt vanligt, inslag i en ­religiös eller sekteristisk miljö. Även utan våld är en sekt som exempelvis Jehovas vittnen en problematisk ­miljö för ett barn, ännu mera så om barnet i fråga undervisas hemma och på så sätt isoleras maximalt från det omgivande samhället. Om barnet skall ha en rimlig möjlighet att själv välja – att utöva sin religionsfrihet – om han eller hon vill stanna kvar eller lämna sekten när den dagen kommer så måste han eller hon ha en uppfattning om livet utanför sekten. Då är en kontaktperson från världen utanför livsviktig.

Ann Heberlein är teologie doktor i etik och verksam som skribent och föreläsare.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1457707.svd


Boken Sektbarn av Charlotte Essén –årets bästa måste ha bok- är fortfarande billigast hos Adlibris.

172 kronor och det tillkommer varken frakt eller postförskottsavgift. Du får boken bekvämt i brevlådan och en räkning som du betalar samtidigt med andra räkningar.

Perfekt!

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100106976

Ni i Knutby som ännu inte köpt boken, läs om hur barnen har det i sekten. Det är även bra att veta vad som pågår. Själv skulle jag aldrig göra affärer med barnmisshandlare och personer som tillhör en destruktiv sekt.

Läs hur sanning och lögn hanteras av sektfolket (finns foto på några sekterister ,titta på Anette Linde) här:

http://www.varldenidag.se/images/stories/knutby_svartvitt.jpg

Mer information om de olika personerna i sekten finns i Knutbytråden på Flashback

https://www.flashback.info/forumdisplay.php?f=172



Grafik:

Gjorde en pensel som blir ett slags stämpel, sedan lite olika lagerstyles. En liten tulipanablomma, varsågod.

Glöm inte titta in i morgon, kommer att lägga upp ett stort grafikarbete med en fin katt som vi köpt en licens på, då går det att använda katten i egna arbeten.

Katten kostade ungefär 4-5$ och då kom det med lite extra saker som går bra att sätta in i egen grafik.

Inga kommentarer: