måndag 14 juli 2008

Rekonstruktionen måste göras om - från ViD

Från Världen idag:

- Skjutvinkeln visar att de dödande skotten är utförda av en annan person än Sara Svensson, eller i vart fall har det inte gått till som Sara Svensson påstått. Det hävdar utredaren och juristen Daniel Norrgård som själv har lång erfarenhet av pistolskytte och är väl förtrogen med handhavandet av vapen.

- Jag är beredd att initiera och genomföra en fullständig undersökning för att se hur Sara Svenssons uppgifter verkligen stämmer i relation till den tekniska utredningen, säger Daniel Norrgård från utredningsbyrån Lexitas i Ljungby. Han har sedan en längre tid tillbaka intresserat sig för inte minst den tekniska genomgången av händelserna i Knutby.


- Skjutvinkeln är påvisande att mordet sannolikt är utfört genom att gärningsmannen har klivit upp i sängen med knäna, och utfört på sätt som tveksamt Sara Svensson rent fysiskt kan klara av, menar Daniel Norrgård.


Därmed menar han som jurist och som kunnig på vapen att den tekniska utredning som finns har större trovärdighet än Sara Svenssons berättelse och att den därmed inte skulle räcka till att fälla Sara Svensson för mord.
Daniel Norrgård har för en tid sedan låtit utredningsbyrån tillsammans med fristående experter göra en första analys av skottvinkeln.
- Mot den bakgrund och de fakta som finns i målet, är det inte osannolikt att en annan person har avlossat de dödande skotten, menar han och anser därför att en ny och fullständig undersökning är nödvändig.



Det går helt enkelt inte för Sara Svensson att avlossa de dödande skotten på det sätt som rekonstruktionen och hennes berättelse påstår. Om hon ändå har avlossat de dödande skotten måste hon ha gått upp i sängen och då ska det finnas fibrer på hennes kläder från filten, men det finns det bevisligen inte enligt SKL.



Hur kan då Sara Svensson stå fast vid en berättelse att hon har skjutit, även om någon annan enligt din mening har avlossat de dödande skotten?
- Det finns vetenskapliga undersökningar på hur men människa i en traumatisk situation och under psykisk påverkan, kan ta till sig en berättelse och tro att den berättelsen stämmer överens med verkligheten.


Skulle hon blivit intalad att hon har skjutit de dödande skottet fast hon inte har gjort det?
Ja, det är inte omöjligt. Det räcker med att t.ex. skottet i höften var så pass traumatisk att hon inte har något annat än en återgiven berättelse som minnesbild för fortsättningen. Och det här är inte bara teorier, liknande är påvisat i andra sammanhang över en människas psykiska reaktioner vid traumatiska händelser.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=495&Itemid=77

Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv.

Sara borde få upprättelse, tror aldrig hon har skjutit de mördande skotten. Vilka bröt ner Sara så fruktansvärt så hon var beredd att mörda för att få nåd? Sektledaren Åsa Waldau bodde på andra sidan gräsmattan, vad gjorde hon för Sara eller vad gjorde hon inte?



/inlagt av gäst/

Inga kommentarer: