torsdag 3 juli 2008

Nu behövs Operation barnfrid

Citat GP 2008-06-27:

Det behövs en nationell kraftsamling mot det våld och förtryck som vissa barn utsätts för. Samarbetet med myndigheter och organisationer behöver fördjupas för att genomföra en nationell satsning, Operation barnfrid, med ett särskilt nationellt råd för barnfrid, skriver Lena Nyberg, som slutar som barnombudsman efter sommaren.

Vi behöver alla bli bättre på att möta de skiftande behov som barn och unga har. Strukturer för skyddsnäten finns redan där.
Föräldrar är de viktigaste personerna i barns liv, men när deras förmåga eller omdöme sviktar måste skyddsnätet inom mödravård, barnavårdscentraler, förskola, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), skola och elevhälsovården vara väl utbyggt och förberett. Samarbetet bör öka och revirtänkandet minska. Barnets bästa måste hamna i fokus.
Begränsat utrymme
Ett okänt antal barn lever i dag i starkt kontrollerande hemmiljöer. De är isolerade och satta under psykiskt press. Barn som lever i religiösa sekter, hårt kontrollerade och slutna samfund eller i familjer där hedersrelaterat våld och förtryck förekommer får inte det stöd som de har behov av och rätt till. Många har ett begränsat livsutrymme både i skolan, i hemmet och på fritiden. De känner inte till att de har egna mänskliga rättigheter

Uppmanar till lagbrott
I religionens namn eller inom slutna sekter tillåts ibland sådant som är olagligt. Vi kan aldrig acceptera handlingar för att de sägs utföras i religionens namn när de strider mot annan lagstiftning. Misshandel och våld kan aldrig accepteras. De som till exempel förespråkar kärleksfull aga som uppfostringsmetod uppmanar till lagbrott.
Religion och andra livsåskådningar är viktigt för många människor. Religion kan skapa en känsla av tillhörighet, ge vägledning och trygghet. Religionsfrihet innebär också en rätt att inte kränkas på grund av sin religionstillhörighet.
Barn är lojala med sina föräldrar och är beroende av dem. Detta kan drabba barn som lever i en utsatt livssituation eftersom barns kunskap om sina egna mänskliga rättigheter är alldeles för låg. Vår senaste undersökning till våra kontaktklasser visar att bara 28 procent hade hört talas om FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, och ännu färre visste vad den handlade om.

Läs hela artikeln här:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=429865


Lena Nyberg har läst och tagit till sig Charlotte Esséns bok sektbarn som ger en mycket bra bild om hur barn i sekter har det.

Vi alla borde bli bättre på att upptäck hur dessa barn mår, de här barnen finns runt omkring oss i skola och i samhället.

Sektbarn finns att köpa billigt på Adlibris, endast 172:-

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100106976

Det känns roligt att Charlotte Esséns bok fått ett så bra mottagande och väldigt bra recensioner över lag.


Grafiken är ett mårddjur som egentligen är ett nattdjur, därav bakgrunden. Mården tillbringar en stor del av sin tid i träden och på dagen vilar den sig i något ekorrbo, fågelbo eller ihåligt träd.

Klicka på bilden så kommer den upp i nytt fönster och i ett mycket stort format, tycker någon om bilden så varsågod och spara ner den i datorn.

Inga kommentarer: