söndag 13 juli 2008

Experterna kan inte binda Sara till mordet

Från Världen idag:

Barnflickan i Knutby, Sara Svensson, dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord på Alexandra Fossmo och mordförsök på Daniel Linde. Men var det verkligen Sara Svensson som höll i vapnet när de dödande skotten föll mot pastorsfrun? Detaljer i utredningen ställer mer frågor än de ger svar.
- Ett sannolikt alternativ kan vara att Sara inte har skjutit, säger hennes advokat Christer Söderberg.

Frågetecken om vem som höll i vapnet i Knutby- Men frågan är ändå, varför har hon i så fall inte berättat det? undrar Christer Söderberg i samma andetag.
Det finns flera detaljer i den tekniska utredningen kring skotten som ger anledning till frågan om det finns fler inblandade än vad som hittills har framkommit. Eller om det över huvud taget var Sara Svensson som höll i vapnet när de dödande skotten föll.
- Själva skottvinkeln var uppe till diskussion och den lyfte jag fram i rättegången. Men hennes berättelse vägde tungt i domstolen som konstaterat att den "i mångt och mycket kunnat bekräftats", säger Christer Söderberg och hänvisar bland annat till sms-trafiken mellan Sara Svensson och Helge Fossmo.
Men på en punkt är Sara Svenssons berättelse helt avvikande från den tekniska bevisningen och det är de dödande skotten mot Alexandra Fossmo. Sara Svensson har själv beskrivit i förhör och under rekonstruktion hur hon stod omkring en meter från kroppen och sköt mot huvudet. Med en sådan skottvinkel skulle skotten sannolikt träffat bakhuvudet först. Men den tekniska utredning ger en helt annan bild.
"Skada a och b (skotten i huvudet, red.anm.) bedöms vara orsakade av så kallade påsittande skott. De har avlossats på ett mycket nära avstånd" skriver SKL i ett utlåtande. Med påsittande skott menas att revolvern är tryckt mot kroppen, enligt anvisningar i utbildningsmaterial från rättsmedicinalverket.

Vapnet har, enligt det tekniska protokollet, hållits nästan i 90 graders rak vinkel ovanför huvudet och riktat strax vid tinningen. Mordoffret låg alltså på sidan, diagonalt i dubbelsängen med huvudet in mot mitten av sängen. Därmed skulle Sara Svensson ha sträckt sig cirka 80-90 centimeter in över sängen och hållit vapnet i 90 graders vinkel och med ett påsittande skott avlossat vapnet med båda händerna kring hanen.
- Nej, det är en omöjlighet och något som jag vet flera har ifrågasatt, säger en polis som deltagit i utredningen av mordet i Knutby och som är mycket kritisk till att denna omständighet inte utreddes ordentligt.
Men Kenneth Ågren som ansvarade för utredningen av dramat i Knutby, menar att även ett sådant händelseförlopp har diskuterats och prövats och befunnits kunna vara realistiskt.
- Vad jag kan minnas så tittade vi på flera olika tänkbara situationer och att det här skulle vara möjligt.

Hur kan då Sara Svenssons berättelse och medverkan i rekonstruktionen skilja sig så tydligt från verkligheten?
- Rekonstruktionen var svår för henne att genomföra och det är mycket troligt att hon inte klarade av att gå ända fram och visa hur det verkligen gick till, förklarar Kenneth Ågren.
Men även i förhören berättar Sara Svensson att hon stått på minst en meters avstånd och avlossat skotten mot huvudet.
- Det är helt riktigt att de uppgifter hon lämnat om skottvinkeln och avståndet inte stämmer överens med verkligheten, men domstolarna har avskrivit detta med att hon kan ha gjort en missbedömning, förklarar Sara Svenssons advokat Christer Söderberg.

Fick Sara Svensson instruktioner under rekonstruktionen att även visa hur skottet avlossades utifrån de uppgifter som finns i den tekniska utredningen?
- Nej, det fick hon inte. Hon agerade själv under rekonstruktionen och visade själv var någonstans hon stod.
I onsdagens tidning hävdar rättsläkare Johan Berge att Alexandra borde ha vaknat av det första skottet i höften. Han säger också att avsaknaden av blod från detta skott kan tyda på att hon redan var död då skottet avlossades. Dessa uppgifter får Christer Söderberg att fundera på om det verkligen var Sara Svensson som sköt de dödande skotten.
- Ett sannolikt alternativ kan vara att det inte är Sara som har skjutit. Det är tanken jag får när jag får höra detta. Men frågan kvarstår ändå varför Sara Svensson inte har berättat detta i så fall.
Även uppgiften om ett vittne som ser en bil bege sig från området för mordet med en rivstart, redan en timme innan mordet antas ha skett på Alexandra Fossmo, är relativt ny för Christer Söderberg.
- Jag fick en liknande uppgift för något år sedan om en person som sett saker som gör att tidsangivelserna inte stämmer.

Har det föresvävat dig tanken att det skulle kunna finnas en annan gärningsman än Sara Svensson?
- Det finns tre saker som har fått mej att undra. Det är vapnet och skottvinkeln, vilket jag påpekade i rätten. Det är vittnesuppgifter som du nämner om och det är det märkliga i att Alexandra inte vaknade av det första skottet i höften. Som lekman är det märkligt att hon inte vaknat. Men jag minns att någon med kunskap i detta sa att det inte är helt uteslutet att det kan vara på det sättet att man inte vaknar på grund av chocken.

Drev du frågan om skottvinkeln i rätten?
- Den var på bordet och jag ville lyfta fram den. Men jag kunde inte gå hur långt som helst ifrån hennes erkännande, säger Christer Söderberg.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=498&Itemid=77

Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv.



Enkel grafik idag, frilagd ros. Använde PS-brushes ornament, lade på ett lager styles.

Inga kommentarer: