onsdag 20 maj 2009

Kan fossilen Ida vara den "saknade länken"

.
.
Citat DN 19-05-09

"Ida" länken mellan apa och människa

I tio år har forskaren Jørn Hurum undersökt "Ida" och nu konstaterar forskningslaget att apan är hör till den hittills okända länken mellan människa och apa.
- Detta är som att hitta Noaks ark. Fossilet kommer att bli bland dem som avbildas i läroböcker de kommande hundra åren, säger forskningsledaren Jørn Hurum till amerikanska tv-kanalen ABC enligt TT.

"Ida" har både drag av halvapor och apor. Därför placerar forskarna "Ida" vid vårt utvecklingsträds rot. Hennes framtänder, den korta nosen och formen på fotleden har vi människor ärvt. Projektet har följts med stort intresse och det senaste månaderna har BBC:s David Attenborough dokumenterat forskarnas arbete.

"Ida" var 60 centimeter lång och påminner mest om Pippis apa Herr Nilsson i utseendet. Forskarna vet att det är en hona eftersom skelettet saknar penisben som tidiga apor och halvapor har. Forskarna har konstaterat att "Ida" hade mjölktänder och var troligen nio månader då hon dog. Hennes ålder motsvarar ett sex år gammalt barn. Namnet fick hon efter forskningsledaren Jørn Hurums snart sex år gamla dotter

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/evolution-skelett-1.870125


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170031

Om Ida

http://www.revealingthelink.com/

Kreationisternas mardröm skriver Jinge i sin välbesökta blogg

http://jinge.se/dagens-bild/kreationisternas-mardrom.htm

Där har Jinge rätt!

Ser fram mot att läsa den spännande debatt som säkert kommer att finnas på nätet.



Det är tillåtet att ladda ner Ida-bilden hos www.revealingthelink.com

1 kommentar:

Sofie sa...

Tack Observer, redan varit där och läst. Kul blogg och kul kommentarer, ;)*fnissar* Sofie