torsdag 10 april 2008

Orolig för din anhörige som sitter fast i en sekt?

Orolig för din anhörige som sitter fast i en sekt?

Rigmor Robért ger många goda råd i sin artikel som finns publicerad i Dagens medicin. Här kommer ett litet utdrag från artikeln,

Det finns föreställningar om att de som hamnar i en ohälsosam grupp skulle vara sökande individer med psykiatriska problem. Detta är en myt. De flesta som hamnar i en sluten grupp är friska människor med ideell läggning, bra ekonomi och goda familjeförhållanden. De har inte sökt sig till gruppen utan blivit aktivt värvade, det vill säga: övertalade att gå med. Ohälsosamma grupper åstadkommer med likartade tekniker ändringar av medlemmens identitet. Detta sker omärkligt för medlemmen och är skrämmande och frustrerande för de närstående. Ohälsosamma grupper vill betrakta medlemmarnas personlighetsförändring som "omvändelse" till ett bättre liv. Men uppföljning över tid visar att medlemmarnas liv krymper samman, att intellektuella, emotionella, sociala och kognitiva förmågor som de har haft gradvis släcks. Avtagande förmåga kan gälla studier, yrkeskarriär, kärleksrelationer, familjeliv, vänskap.

Gå igenom gruppens ideologi. Påvisa motstridigheter i filosofin och otydligheter i begreppen. Detta hjälper till att återaktivera medlemmens kritiska tänkande. Gäller det en religiös sekt ska terapeuten ha god kunskap om läran, eftersom teologin förvrids i sekter. Gud framställs som en skoningslös diktator, som medlemmen ska älska och lyda. När medlemmar lär sig "älska" en sådan Gudsbild liknar de misshandlade eller medberoende medlemmar i en dysfunktionell familj. Man håller i det längsta upp en glad fasad, som täcker upp för kaos därhemma.

Frågor av typen: "Men hur kunde du gå med i en sekt?!" ska undvikas. Det är tyvärr vanligt att terapeuter och hjälpsamma medmänniskor förebrår offret."

Rigmor Robèrt, Dagens Medicin

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2005/11/23/n-kristi-bruds-hemliga-profe/

Som förälder kan man aldrig ge upp när ens barn vandrat vilse på livets väg, vi kan inte gömma oss bakom ”men h*n verkar så lycklig”.

Har man någonsin hört talas om att en sektmedlem säger att de är olyckliga? Först lång tid efter de lämnat sekten kommer det fram hur svårt de har haft det under tiden i sekten.

Ge aldrig upp att kämpa för era anhöriga som sitter fast i en destruktiv miljö. Som en mycket farlig och destruktiv miljö finns på min lista den s.k. Gränstasekten i Knutby.

Inga kommentarer: