måndag 28 april 2008

Barnflickan ett offer för ocker?

Barnflickan är ett av brottsoffren står att läsa i Knutbytråden

http://www.flashback.info/showpost.php?p=10986245&postcount=2898

Letade lite i mina Saramappar och fann något som kanske Quark skrivit på Knutbytråden
är inte helt säker.

Ogiltiga gåvor

Ur Peter Nobel (sida 79), skulle det kunna vara möjligt för Sara att kräva sekten på pengar. Hon har skänkt stora summor till sekten, men skulle kunna göra gällande att dessa avtal är ogiltiga. Ur avtalslagen (Lag 1915:218) där ocker anges som ogiltighetsgrund:

31 § Har någon begagnat sig av annans trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att taga eller betinga sig förmåner, vilka stå i uppenbart missförhållande till det vederlag, som må hava blivit erlagt eller utfäst, eller för vilka något vederlag icke skall utgå, vare rättshandling, som sålunda tillkommit, icke gällande mot den förfördelade.

Lag samma vare, där sådant otillbörligt förfarande, som i första stycket avses, ligger annan till last än den, gent emot vilken rättshandlingen företogs, och denne ägde eller bort äga kunskap därom.

Ett avtal som någon har ingått under påverkan av en psykisk störning är ogiltigt. Var och en skall då lämna tillbaka vad han har tagit emot eller, om det inte kan ske, betala ersättning för dess värde. Om inte annat följer av andra stycket är dock den som har ingått avtal i sådant sinnestillstånd, inte skyldig att betala ersättning i vidare mån än vad han mottagit använts till skäligt underhåll eller annars befinns ha medfört nytta för honom.

Var den, med vilken avtalet slöts, i god tro, äge han rätt att i den omfattning, som prövas skälig, utbekomma ersättning för den förlust, som föranletts av avtalet. Lag (1991:1550).

Detta är ett jobb för barnflickans advokat, se till att barnflickan får upprättelse både när det gäller domen för mord och morsarvet som sektledningen lurade av henne.

Ingen i ledningen var okunnig varifrån pengarna kom.En varm hälsning till Dig Sa*a om du läser bloggen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det någon som ska lämna tillbaka pengar både till Sara och medlemmar så är det Helge Fossmo.

Sektinfo sa...

Så då tycker du det var rätt av Kristi Brud och Fossmo att ta emot stora gåvor av den mycket sköra S. S-sson?

Anonym sa...

Lagstiftningen är tydlig men frågan är om sektplogen skulle kunna beläggas med ett uppsåt i skuldfrågan? Jag är tveksam eftersom det är alltför lätt att friskriva sej från ansvar...
... men tanken är god och riktig, sekten har en obetald skuld, om än moralisk!