fredag 27 juni 2008

UNT recenserar Sektbarn

Ännu en recension som lovprisar Charlotte Esséns bok Sektbarn av Bitte Jansson på Uppsala Nya Tidning

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=5-AV_ID=769776,00.html


Barn i sekter är förstås som andra barn mycket lojala mot sina föräldrar, de lär sig snabbt att "läsa av" människor och visa upp en oerhört välanpassad attityd. Somliga talar till exempel om sitt dubbeljag. Men för den som fötts in i en sekt och senare vill lämna den räcker det inte långt. Då står man utan vardagens vanliga sociala koder i samhället och utan någon tillhörighet alls eftersom priset är ett totalt brott med familj och rörelse, där gemenskapen varit stark och nära. Den egna identiteten finns inte och måste byggas upp från grunden, ett öde som kan vara livshotande och för många också är det. Räddningen kan finnas hos andra avhoppare. Någon sakkunnig rehabilitering av den typ som finns till exempel i USA ser vi inte skymten av i Sverige. Var finns kompetensen? Vem kan ens ställa rätt frågor? Barnpsykiatrin saknar både kunskap och forskningspengar.

Charlotte Esséns bok ger många insikter och reser lika många frågor. Den är ett mastodontarbete som hon ska ha all erkänsla för.

Det är en glädje att läsa alla fina recensioner som Charlotte Essén fått för det enorma jättearbete som hon i många år jobbat med. Nu hoppas vi det händer något på regeringsnivå. Vi kan inte lämna dessa barn åt sitt öde. Våra politiker måste ta ett ansvar för alla i vårt samhälle.

Boken finns billigast hos Adlibris 172:- ingen postförskottsavgift eller frakt tillkommer.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100106976

Inga kommentarer: