måndag 26 januari 2009

Knutby sekt Uppsala stadsteater artikel DN

'

Citat DN 26 januari 2009

Högt pris för gemenskap
På Uppsala Stadssteater växer "Knutby" fram. En pjäs om vanliga människor som i sin längtan att uppgå i något större än dem själva blir blinda för följderna.
[...]

Inför arbetet med pjäsen gick Malin Lagerlöf igenom förhörs- och rättegångsprotokoll, hon intervjuade medlemmar i Knutbys församling och läste de böcker som skrivits om fallet.

[...]

- Oavsett om det handlar om Mao eller Gud, om ideologi eller tro så är det mycket som känns igen i gruppbeteendet, både när det gäller mekanismer och terminologi, säger Malin Lagerlöf.

- Vad lockar? Vad gör att man vill leva så här och vad är priset? Ju mer man dras in i gemenskapen, desto större blir rädslan att ställas ut i kylan. I synnerhet som en viktig del av gruppdynamiken är att framställa världen utanför som ond, kall, fientlig, småborgerlig eller syndig.

Det är det "Knutby" handlar om, och alltså inte om inte om en psykopat som härjar i en försvarslös församling.

[...]

- Jag förstår varför man går med. Det är skönt att leva rätt, med fasta regler och att överlåta sig till något större. Det handlar inte om några idioter eller galningar utan om vanliga människor med hjärta, precis som inom vänsterrörelsen, säger hon.

Den stora frågan är vad som händer med en när det börjar gå för långt, varför man stannar fast man blir misshandlad.

- Det rör sig om en normaliseringsprocess, säger Eva Dahlman, att man normaliserar alltmer groteska och grymma förhållanden för att kunna leva. Och för att slippa stötas ut ur gemenskapen.

Hela artikeln här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2205&a=877291


Det står lite i wiki om normaliseringsprocess:


http://sv.wikipedia.org/wiki/Normaliseringsprocess


söker vi vidare på Google så finns de många uppsatser och litteratur om just normaliseringsprocessen. Mycket handlar om misshandlade kvinnor men det finns även beröringspunkter med den fysiska och psykiska misshandel som sektledare utsätter sina offer för.


Väntar på material och får inte tillgång till det förrän på onsdag. :)

Inga kommentarer: