torsdag 29 januari 2009

Barn och unga i sekter

.
Citat Dagen 28 januari 2009:



Det svenska samhället verkade på pappret ha förstått vad som skett - och straffat de skyldiga. Men vad som hände med resten av medlemmarna av Knutby Filadelfia framgår inte.”Vägen hem” visar på hur vuxna individer sakta men säkert indoktrineras tills knappt något sunt kritiskt tänkande kvarstår. Jag lämnar gårdagens pressvisning på Filminstitutet på Gärdet i Stockholm med en viss besvikelse. Över att inte filmen på allvar tar det samhällskritiska perspektivet och behandlar frågan om det bristfälliga stödet till de drabbade och deras familjer.Och över det faktum att filmmakarna undviker den fråga som kanske bränner mest i magen: Hur ska det gå för barnen som fötts in i den här miljön?

Läs hela artikeln här:

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162277



Vi har inte sett filmen ännu utan bara fått refererat.

Vi känner till att allt pågår som vanligt i sekten, ledningen vill att medlemmarna skall ha en viss kontrollerad kontakt med anhöriga med då skall strikta regler följas annars bryts kontakten omedelbart.

Barnen är det som gör oss mest bekymrade. Vi har kännedom att flera av de äldre barnen i sekten är starkt kritiska till att deras föräldrar tillhör sekten. De berättar för utomstående hur illa det är att växa upp i Knutbysekten. Att se deras frustration och hjälplöshet är hemskt.

De här barnen mår inte bra! Hur kan vi samhället hjälpa sektbarn?

Strukturen för sekten i Knutby tar sin början redan 1992 då den från Uppsala Pingstförsamlingen avskedade Åsa Waldau dyker upp i Knutby. Sen förvandlas den lilla fina pingstförsammligen snabbt till en bisarr sekt.

Tror alla de som skrivit böcker och gjort filmen har lagt ner sitt hjärta i jobbet, det är svårt att på ett ändå så begränsat utrymme täcka in allt.
När vi kommer till barnen så har Charlotte Essén lyft fram det stora problemet i sin bok Sektbarn som starkt rekommenderas.

Tror inte det sista är varken skrivet eller filmat när det gäller den tongivande Åsa Waldaus sekt i Knutby.
Det verkar som flera böcker om sekten är på gång. En bok från någon med full insyn kommer att blottlägga Åsa Waldau med sekt totalt. Den boken ser vi fram emot, kan den få slut på sekteriet i Gränsta? Ja!

Karin Swärd har enormt mycket filmmaterial, kan det användas till en ny film? Att inte allt visas i filmen beror ju mycket på det juridiska, kan en eventuell ny film produceras från annat land?

Vi vet att det finns personer i sekten som är kritiska och vill lämna men inte vågar ta steget.
Hur kan vi hjälpa? Samhället måste öka sin kunskap och ta ett större ansvar för sektoffren.



Grafik, färggrann papegoja från frilagt foto, gjorde himlen mörk för effektens skull, olika penslar och lagerstyles. Ett snabbjobb i Photshop. :)

Inga kommentarer: