söndag 7 september 2008

Sektvarning och annonsbojkott - Knutbysekten

Från Världen idag 2008-09-05

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2846&Itemid=31


Hur skall kristenheten hantera uppenbara irrläror? Och hur skall en kristen tidning förhålla sig till destruktiva avvikelser i lära och liv i sammanhang som kallar sig kristna? Frågorna är motiver­ade, i efterdyningarna av Knutby. Det finns ju fler skräckexempel på ett ledarskap som med maktmed­el gör anspråk på en lojalitet som är förbehållen Jesus Kristus.


[...]

Knutby är ett bra exempel. Drygt ett halvår före Knutbydåden, fick Världen idag signaler om att allt inte stod rätt till, vilket ledde till att Knutbygruppen inte längre fick annonsera. I efterskott står det klart att annonsbojkotten skulle ha följts upp med en kritisk granskning av vad som egentligen pågick – i bästa fall hade för­ödelsen då kunnat undvikas.

Det är lika lätt att se att en sådan kritisk granskning i ett spänt kyrkopolitiskt läge skulle ha uppfattats som en markering mot pingströrelsen. Knutbygruppen var vid denna tid fullvärdiga medlemmar i pingströrelsen, traditionellt organiserade som en förening med församlingsmöte och allmän rösträtt, Helge Fossmo var några månad­er före mordet ackrediterad på pingströrelsens predikantvecka och Åsa Waldau gjorde stor affär av att vara släkt med Willis Säwe, en av pingströrels­ens förgrundsfigurer.

Världen idags granskning uteblev, vilket är beklagligt. Det ideala hade naturligtvis varit om redaktionen (och andra kristna tidningar) i samspel med pingströrelsen kunde ha avslöjat irrlärorna i Knutby. Det hade krävt ett ömsesidigt förtroende och goda relationer. Nu fick i stället både pingströrelsen och krist­en press ta ansvar i efterskott, och Världen idag har följt upp med en serie kritiska reportage.

Nyligen beslutade Världen idag att inte längre ta in annonser från församlingen Kraftkällan i Kallhäll, på grund av oklarheter i församlingens ledarskap. Den här veckan har vi följt upp med att stoppa annonser från The River i Borås, efter uppgifter om att ledningen bedriver pyramidspel bland församlingsmedlemmar.

Vi har dessutom tittat på de teologiska frågetecken som finns kring Lars Enarson och hans nära utbyte med messianska föreningen Shalom, som tar avstånd från bibelns syn på treenigheten.
Vi har kommit fram till, att vi vill avvakta ett klargörande innan vi tar in fler annonser.


Läsa hela artikeln hos Världen idag:

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2846&Itemid=31

Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv


Det är lite stressigt hos klanen men vi återkommer med kommentarer på artikeln och även på Ulf Jonassons debattinlägg i egen tråd på forumet
alltominget, som går att läsa här:

http://forum.alltominget.se/index.php/topic,1029.0.html





Big thanks to D.O. for sharing her beutiful animal photos :)

Inga kommentarer: