fredag 19 september 2008

Barnbok om Knutby - Kurtby av Loe

Citat Expressen:

Den norske kultförfattaren Erlend Loe gör barnbok om Knutbydramat. Eller Kurtby, som orten heter i boken - en småstad där alla pastorer har hamnat i fängelse.
Läs också
18 september 2008 Barnläkaren: Undvik inte svåra ämnen

Författaren Erlend Loe slog igenom med romanen Naiv.Super som kom 1996 men har också skrivit flera populära barnböcker. I sin nästa bok tar han upp händelserna i Knutby, som 2004 skadades av två mord och en otrohetshistoria mellan pingstförsamlingens pastor och en barnflicka.
Åkt i fängelse

Fast i boken heter orten Kurtby, ett litet ställe som desperat försöker hitta en ny pastor sedan alla som tidigare haft jobbet åkt i fängelse.
– Kurt, hans fru Anne-Lise och familjen åker på semester till Sverige och hamnar i en stad som heter Kurtby. Invånarna är förtvivlade eftersom de precis förlorat sin pastor. Han har åkt in i fängelse – något som för övrigt även har drabbat de tidigare tre pastorerna.

Läs gärna mer har:

http://www.expressen.se/noje/bocker/1.1304003/succeforfattaren-loe-skriver-barnbok-om-knutby

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1733733.svd#1

Mycket bra att Erlend Loe skriver en barnbok om sekten i Knutby. Det står i Expressen att otroheten mellan pastorn och barnflickan finns med i boken.

Personligen finner jag otroheten mellan Helge
och Kristi Bruds svägerska - den skottskadade mannnens hustru från sekten Filadelfia i Gränsta, Knutby mer upprörande.
Hon bodde ett par gräsmattor bort från sin bästa väninna Alexandra Fossmo ändå hade hon mage att vara otrogen med bästa väninnans make.


Personlig åsikt, destruktiv sekt med medlemmar som hjärntvättas. Pingströrelsen hade fått varningssignaler men reagerade för sent.


I boken Kurtby är det tre (3) pastorer som hamnat i fängelse, har Loe en kristallkula eller kanske är synsk och på något sätt kan se in i framtiden?

Hur som haver är det mycket bra att barn genom en barnbok kan ta del av en verklighet som man inte trodde fanns innan Kristi Brud - Åsa Waldaus nuna dök upp i pressen.


Vem glömmer Åsa Waldaus från sekten i Knutby mycket makabra framträdande hos Stina Dabrowski eller i programmet Existens. Har programmen inspelade och de sänder rysningar av obehag. Man känner med de offer som finns kvar i sekten.


Grafik, är så förtjust i iris så det finns massor i en mapp. Det är foton som frilagts från bakgrunden. Har nu kostat på mig ett program som heter Fluid Mask från Vertus och det är ett kanonprogram, värt vartenda öre. Har suttit timtal till hela dagar för att frilägga foton, pixel för pixel. Visserligen finns det earasertolls inbyggt i Photoshop men de är rätt så klumpiga och kan inte användas för nära objektet.
Mask Fluid gör det mesta av jobbet nu på några minuter, sen är ju förståss finliret kvar men det är ju ett nöje när det mesta är undanröjt och arbetsfältet är fritt.

Till irisen har jag själv gjort en pensel och olika lager av styles som fått bilda en slags inramning. Varsågod :)

Inga kommentarer: