onsdag 20 augusti 2008

Församlingen skulle inte få del av skulden

Världen idag 2008-01-25


- Det fanns ett socialt tryck från ledningen, där förändringen i vittnesmålen har skett så att inte församlingen skulle få del av skulden för det som Sara Svensson och Helge Fossmo var inblandade i, säger professor Christian Diesen om det faktum att medlemmarna i Knutby ändrade sina vittnesmål om Helge Fossmo.

För några veckor sedan beskrev Världen idag hur Helge Fossmo fram till den 12 februari 2004 försvarades av församlingsledning och medlemmar i Knutby både i predikningar, polisförhör och i media.

När polisen därefter kunde bevisa att Helge Fossmo och Anette Linde haft ett förhållande – något som Åsa Waldau redan visste om – blev strategin att inte lägga all skuld på Sara Svensson. Helge Fossmo – fjärde person i ledarhierarkin efter Åsa och Patrik Waldau, samt Urban Fält – fick nu också ta en del av skulden.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, har studerat Knutby-utredningen och menar att det är svårt att säga något allmänt, eftersom det är så ovanligt att så många personer ändrar sitt vittnesmål samtidigt.

– Det är helt klart att det fanns ett socialt tryck från ledningen, där förändringen i vittnesmålen har skett på ett ganska medvetet sätt, så att inte församlingen skulle få del av skulden för det som Sara Svensson och Helge Fossmo var inblandade i, säger Christian Diesen.

Det är väldigt speciellt, det är svårt att hitta sådana här fungerande kollektiva strategier i andra sammanhang.

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=588&Itemid=98


Professor Christian Diesen är nog inte den enda som reagerat över strategin. Nu kommer förhoppningsvis sanningen att komma i dagen. Sektlögner skall precis som troll upp i dagsljuset och där spricker de.


Gynna Världen idag som på sitt plusarkiv har massor med intressanta reportage där finns hela reportageserier om:

Barnsexhandel i Sverige, Verkligheten bakom IB-affären, Estoniakatastrofen, Polisens illegala vapenhandel, Bordellhärvan och Knutbymordet.

Det kostar 69:- för en månad med obegränsad tillgång till nedladdning av PDF-tidningen och tillgång till Världen idags plusarkiv


Inga kommentarer: