söndag 25 juli 2010

Knutbysektledarna förbjöd familjekontakter utanför Kristi Bruds hönsnät


Knutby Filadelfiaförsamling var en alldeles normal pingstförsamling ända tills Åsa Waldau flyttade ihop med en mycket ung man vars föräldrar hade stort inflytande över församlingen.

Åsa Waldau är dotterdotter till pastor Willis Säwe, en av pingströrelsens ledande figurer i Sverige. Detta utnyttjade hon och med sin karismatiska framfusighet, tog hon med tiden alla chanser till att ta kommandot och de gamla medlemmarna lämnade en efter en när Kristi-brud-kulten gjorde församlingen till en sekt.

Efter några år lockade Åsa till sig Helge Fossmo som snabbt gavs den officiellt högsta makten trots att Åsa styrde allt med Helge som sin marionett.

Om detta har Helge berättat mycket på sin hemsida som tyvärr är vilande sedan några år.


I december 2007 skrev Eva Westman en hjärtskärande artikel om hur det känns när två vuxna barn försvinner in i sektdimman.

Några citat:
"Mor till två vuxna barn i Knutbyförsamlingen: Straffet för att kritisera metoderna i Knutby är att man aldrig mer får träffa sina barn. Jag vet att jag kanske aldrig mer får träffa mina barn. Det är straffet från Knutbygruppen om man kritiserar församlingens inriktning."
Avhoppare har avslöjat hur församlingsledningen tvingat de unga medlemmarna att bryta med sina familjer eftersom de i Knutby har fått en ny stor helgad familj.
"Finns det ingen barmhärtig samarit bland Sveriges kristna människor? Ni låter Åsa Waldau med manipulerande ledarskap fortsätta att föra dessa människor vilse."
Trots att många pingstledare visste vad som pågick i Knutby, teg de av rädsla för att sektgalenskaperna skulle ge Pingst dåligt rykte. Inte förrän mordet på Alexandra Fossmo, började de tidigare så fega pastorerna berätta att de hela tiden vetat att Åsa Waldau skapade en osund sektmiljö.
"Människorna i Knutbygruppen säger att de är lyckliga. De skänker allt de har till församlingens många pastorer: sina pengar, sin fritid, sin karriär, sina liv, ja till och med sina barn som uppfostras i Knutbyandan. De flesta föräldrar som har barn i Knutby vågar inte längre framföra sin åsikt. Uttrycker man sin åsikt får man inte längre ha kontakt med barn och barnbarn. Det är straffet från Åsa Waldau, som då känner sig kränkt."
De unga sökare som har lockats till Knutby binds snabbt fast i arrangerade förhållanden och ständiga aktiviteter som tar i från dem orken att kritiskt granska pladdret från Åsa och de övriga bluffpastorerna.
Vill ni att era barnbarn ska växa upp i Åsa Waldaus värld? Åren går fort. Snart ska barnbarnen ha en utbildning. Ska inte heller de få normala liv eftersom deras föräldrar tror på Åsa Waldaus förkunnelse om att eftersom världens undergång är nära är det inte någon idé att skaffa sig en utbildning?
Barnen i Knutby FFS får lära sig att de snart ska fara till himlen för att tjäna sin drottning Tirsa och hennes make Jesus i evighet. Därför är det meningslöst att skaffa sig en god utbildning och ett bra socialt nätverk.

Det är ett stort ansvar de har tagit på sig sektledarna, när de tar ifrån så många så mycket.

Skrivet av gästbloggare Gustaf Kroon

1 kommentar:

Anonym sa...

Nyttigt med återblickar hela vägen bakåt till tiden före Åsa och Helges ankomster till Knutby.

Genom att gå hela sträckan ytterligare en gång kan man med nya ögon upptäcka fler stenar att vända på.
Ett och annat guldkorn kan ha undgått utredarna och vara svaret på några av de många frågetecken mordutredningarna lämnade kvar.

Bra initiativ Gustaf Kroon!

Mvh
Fågelvännen