söndag 8 november 2009

Allvarlig incident hos Kulings Knutby - Tystnadsplikt

.
.
Det har hänt en olycka i Knutby hos Kulings, ett räcke saknades barnet ramlade ner och ingen av de församlade vuxna hade närvaro nog att tillkalla ambulans utan en tillfällig besökare fick uppmana de vuxna som var handlingsförlamade att tillkalla hjälp. Till slut kom en ambulanshelikopter och förde barnet till Ackis


Bloggen kommer att återkomma till den hemska incidenten hos paret Kulings i Knutby.

***

Från tidningen Dagen:

En präst som sexutnyttjat en kvinna i sorg har friats från misstanken om brott mot tystnadsplikten. Två församlingsbor ansåg att prästen berättat om saker kvinnan yppat i själavårdssamtal och anmälde honom.


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=192197




Skandalöst är ordet



Åsa Waldau sitter i TV och bryter mot tystnadsplikten när hon säger att avhoppare från sekten är psykiskt sjuka, hon vet för hon Åsa har haft dem i själavårdande samtal.



***


Vi har fått mycket mail om att vi bör lägga ut bra inlägg som skrivits på annat forum i bloggen



Broder Nabo skriver:


"Tirsa" är den skräckgestalt som reser sig över Sara


Visst. ÅW har rätt både att sätta upp skylt och ändra bokstäver på sin skylt. Det finns många altaner med dörrgrind i landets villakvarter. Men jag har inte sett någon med sådan skylt som den ÅW haft.

Man förstår att några på tråden kämpar för att vända fokus bort från vad saken gäller:
Att ÅW:s drottninglek på kullen fortsätter.

"Tirsa" är den skräckgestalt som reser sig över en framstupa liggande Sara på teckningen. I dagboken åskådliggjorde Sara sin förtvivlade belägenhet vid sammanbrottet. Förgäves vädjar hon där till Gränstadrottningen om nåd.

För den som är troende i Knutby Filadelfia står "Tirsa" för Den obevekliga. Den iskalla. Den självömkande. Den dömande. Den som vänder på ordens betydelse så att lydnad är frihet, bestraffning är kärlek, det som är ljug är sant och tvärt om och så vidare.

För att återgå från skylten till saken tar vi Tirsa-sammanhanget igen:
Efter Helénes död blev ÅW:s närstående rädda för henne. ÅW hade hösten 1999 kallat Heléne "ett hinder" för den himmelska syskonkärleken mellan ÅW och HF. Bortsett från vem som gjort vad när Heléne dödades:

När "hindret" var undanröjt blev följden inte lycklig för ÅW. Hennes närmaste - PaWa och HF - vände sig ifrån henne. Ett par unga kvinnor flyttande in till ÅW. Men fram till dess UFä dök upp på träningsskolan saknade ÅW en frivillig partner.


Dråpslaget för ÅW kom en vårdag när PaWa tyckte sig höra att Gud hade bestämt att ÅW nu skulle dö. Hon protesterade men HF var enig med PaWa. Detta var "rätt" uppfattat tilltal från Gud.

ÅW föll till föga men försökte som NPD-personer gör vända sitt utsatta underläge till triumf. Hon totade med sin profetia, fantiserade om att ”komma igenom”, att förvandlas till sin guds partner på jorden.

Från den upphöjda position ÅW 1999-2000 proklamerade kan hon inte backa. Vad skulle hända om ÅW tar tillbaka anspråken på att vara ”bruden”, den utvalda? Hur skulle hennes anhängare ställa sig ifall ÅW sa att alltihop om "bruden" varit på skoj eller ett misstag? Att hon egentligen bara varit en fru på landet som tycker om att fantisera och dominera i sällskap?

Med fasa skulle det gå upp för medlemmarna att katastroferna i Knutby inte var Guds ofattbara verk. Döden är oåterkallelig. Däri ligger låsningen i Knutby Filadelfia. Det finns ingen möjlighet för ÅW att räknas som vanlig utan att församlingen spricker med livskriser för medlemmarna.

Mord, mordförsök, hot, misshandel, utfrysning, alla överordnades stirrande i de underordnades ögon, ledarnas dubbelliv ... Allt som medlemmarna trott på och skyddat - skulle allt detta vara påhitt av några vanliga människor, som blivit farligt förvirrade?

När ÅW i media påstår att det är "Gud" som har bestämt att hon ska vila sig och bli sångerska, målare och föreläsare betyder det "profetia" för knutbymedlemmarna. Det blir nu DERAS uppgift att åter verkställa en obegriplig "Guds" vilja, en "Gud" som de tror att ÅW har unik förmåga att höra.
I motsats till journalister (som Terese Ch, Haag, Aschberg), de utredande rättspsykiatrerna, poliserna, åklagarna, Bert K och andra har Roland Sennerstam sin bakgrund i pingströrelsen. Han genomskådar Knutbytragedins religiösa kontext:



Citat:

Ingen skall tro att hon [ÅW] kan leva kvar i församlingen som en vanlig medlem med denna speciella uppkoppling till Gud, vars budskap ingen annan än hon så tydligt kan ta emot. Hon gör nu som hon gjorde för några år sedan, då hon inte deltog i gudstjänstlivet, utan exklusivt satt hemma och var upptagen med Kristi brudmystiken. Den förändring som nu sker minskar inte Åsa Waldaus inflytande över församlingen, utan det mesta fortsätter som vanligt. Genom att "ha räddat en hel församling" efter ett stort trauma och fått en lyxig avtalspension av Gud själv, så har hon gjort sig till en person man måste lyssna på. Det bekräftar också Peter Gembäck en av pastorerna. Snarare förstärker den här typen för avgång från pastorsrollen Åsa Waldaus grepp över församlingen.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/18/asa-waldaus-exclusivitet

Mer ur Roland Sennerstams artikel:

"När Åsa Waldau skall förtydliga sitt beslut säger hon:
"Gud har kallat mig att vila och göra det jag vill göra. Jag blev faktiskt förvånad själv. Oj, ville du det, Gud? "

Denna mening genomlyser hela grundproblematiken i Knutby. Det handlar om en andlig exklusivitet. De flesta skulle nöja sig med att säga, att jag behöver ett 'break'. Det har jag känt länge och nu måste jag stiga åt sidan! Men för Åsa Waldau gäller, att hon har inte kommit på detta själv, utan Gud har fått tala om för henne, att hon skall få göra det hon själv vill! Och hon blir förvånad av vad Gud säger! Hon får ett lyxavtal av Gud själv. Genom att berätta detta för församlingen och i tidningsintervjuer befäster hon sin höga andliga ställning. De flesta kristna som levt ett långt liv i trons värld har lärt sig att så telefonmässigt fungerar inte den andliga dialogen. Förhållningssättet tjänar främst att muta in sin ställning i troendegruppen.

Jag vill inte påstå att Åsa Waldau gör allt detta som en medveten manipulation. Så genomanalyserad är hon inte, men hon har säkert en exklusiv syn på sin personliga utrustning med stort självförtroende och karismatiska ledaregenskaper. Det är egenskaper hon upptäckt att hon har och använder. Detta skulle, om hon inte blivit född in i den religiösa kontexten, uttryckts på annat sätt inom ledarskap eller konstnärskap. Det hade kanske varit mer utvecklande för henne som person.

Denna utvaldhet hos Åsa Waldau har präglat knutbyförsamlingen. På grund av hennes särställning uppstod ganska logiskt Tirsaprofetsian, där hon likt gammeltestamentliga profeter fick ett direkt budskap från Gud, som hon skrev ner och det handlade på 18 A4-ark om henne själv och hennes utvaldhet. Det går att höra på en inspelad predikan av henne, att hon betraktar sig som profet och att hon säger med eftertryck att hon är hundraprocentigt säker på att det är Jesus, som ger henne budskapen.

Att hon för resonemang kring att hon skulle kunna vara den brud, som Jesus skall gifta sig med i himlen en gång förnekade hon på intet sätt hos Ascberg i TV8 den 15/10. "Det skulle kunna vara jag och även många andra kan ställa sig den frågan", sa hon hos Ascberg. Det är lite obegripligt, att hon skall hålla på att förneka detta hela tiden.



Poängen med nabos inlägg om skylten var att förtydliga:
ÅW kallar sig fortfarande Tirsa med allt vad detta står för.
Inlägget da capo:

Citat:

Ursprungligen postat av nabo
... ÅW:s drottninglek på kullen fortsätter. Hon kallar sig Tirsa, kallas Tirsa och undertecknar sina sms med ”T”.
Och det som gäller på plats måste hennes undersåtar – även barnen - ljuga om utåt.
Det suger att leva i ÅWs närhet.

Hur många av de trötta medlemmarna tror fortfarande att ÅW ska bli universums härskarinna?
Hur många tror att de vid Yttersta domen ska ställas inför ÅW vid sidan av den dömande Kristus?
Hur många medlemmar tycker ens att det vore himmelskt att ha ÅW över sig i evighet?
Hur många tycker innerst inne att detta vore ett helvete?

ÅW:s senaste påhitt betyder att Fillaförsamlingen förväntas omvandla sig till fan-klubb. Medlemmarna har att lansera sin expastor som sångerska-i-sig-själv och som föreläsare-om-sig-själv.



https://www.flashback.info/showpost.php?p=19612461&postcount=2416



***

Sciuridae skriver:


Ja, om detta bara vore sant skulle det vara en jättebra nyhet! Dels hade församlingsmedlemmarna befriats från den ekonomiska bördan att försörja ÅW, men de hade också blivit mentalt befriade från skuld- och plikt-känslor och tron att ÅW på något vis inte skulle klara sig utan dem.....

Rent objektivt så verkar det ju stämma bra att ÅW är duktig på att motivera folk. Annars hade hon inte lyckats göra nästan etthundra unga människor till sina lydiga undersåtar. Men i företagsvärlden behöver man utveckla och motivera folk som kan tänka själva, som vågar ifrågasätta och föreslå bättre lösningar osv. Och att bli emotsagd är ju inte direkt ÅW’s bästa gren ......Mediestrategier tycker jag hon verkar vara riktigt, riktigt dålig på - och det är kanske inte så konstigt, eftersom det bygger på att kunna förstå folks känslor.

Tänk om ÅW istället för att författa en bok om sig själv hade författat en bok om sin älskade syster Alexandra. Boken skulle såklart enbart handla om Alexandras liv och framtidsplaner, hur duktig hon var som inte tvekade att bli styvmamma till tre moderlösa barn, hur engagerad hon var i församlingen, hur trevlig och rolig hon var som person, osv. De enda gånger Åsa skulle nämna sig själv i boken skulle vara när hon berättade om sms’en hon skickat till Sanna där hon uppmanade henne att “vara en lydig hustru i allt” och hur skuldtyngd hon sedan kände sig när hon upptäckte att Sannas make varit notoriskt otrogen. Eller när hon misslyckades med att skydda sin syster och inte tog mordförsöket med hammaren på större allvar. En sådan bok hade nog kunnat sälja riktigt bra....och rent mediastrategiskt ställt både henne själv och församlingen i en mycket bättre dager.

https://www.flashback.info/showpost.php?p=19673165&postcount=2469

2 kommentarer:

Germunds Blog sa...

Lysande sammanfattning av ett minisamhälle i totalt förfall!

Det är djupt tragiskt att en människa kan förvrida verkligheten för unga människor som söker ett andligt djup och fastnar i ett vidskepligt träsk.

Den här meningen tyder på ett vårdbehov:

"Gud har kallat mig att vila och göra det jag vill göra. Jag blev faktiskt förvånad själv. Oj, ville du det, Gud? "

Stackars sektbarn

Sektinfo sa...

Tack Germund för en lysande kommentar!

Guldkantat avtal med Gud efter allt ont hon sått i den lilla församlingen. Åsa Waldau lurar sin omgivning, värst är det för barnen att leva i detta förljugna Åsaland.

Mvh