fredag 31 oktober 2008

Polisinformatörer utgör ett hot mot rättssäkerheten

.

Hårda anklagelser från advokat och statsåklagare om olagliga polismetoder

I ett stort antal fall har svensk polis undanhållit bevisning från domstolar och försvarare. Det hävdar advokat Peter Althin och statsåklagare Nils-Eric Schultz, som menar att de olagliga polismetoderna kan få Europadomstolen att underkänna Sverige som rättsstat.

Det är en svidande kritik mot polisväsendet som Peter Althin och Nils-Eric Schultz framför på debattplats i söndagens Dagens Nyheter. Anklagelserna om lagbrott gäller de informatörer som polisen vill skydda, vilket Världen idag tidigare har uppmärksammat.
Althin och Schultz skriver att polisväsendet ”i några av landets största städer” sedan mitten av 1990-talet har undanhållit bevisning från domstolar och försvarare i en stor mängd fall. Troligen rör det sig om hundratals fall, enligt artikelförfattarna. De hävdar att polisen medvetet upprättat felaktiga polisanmälningar och beslagsprotokoll och förstört eller gömt undan dokumentation om hur provokationer och tillslag gått till. Polischefer ska också egenmäktigt ha beslutat om provokationer – vilket endast åklagare har rätt att fatta beslut om – och vittnen har gömts undan.
Alla dessa polisiära lagbrott har begåtts i namnet av att skydda informatörer och infiltratörer, men enligt Althin och Schultz döljer man också sådant som kan bedömas som ”egna grova tjänstefel, menedsbrott, övergrepp i rättssak och osant intygande”.

Det finns inga undantagsregler som ger polis eller åklagare rätt att gömma undan bevisning för domstolarna och försvaret, betonar de båda skribenterna. De skriver att inom Stockholmspolisen har dessa ”okonventionella arbetsmetoder” varit systematiserade och förankrade i den högsta ledningen, ”och är så än i dag”.
Enligt skribenterna förbereder nu en försvarsadvokat att dra ett fall till Europadomstolen, sedan hans klient utsatts för en provokation av en infiltratör som polisen betalt. Althin och Schultz menar att konsekvenserna kan bli svåra om detta agerande prövas i Europadomstolen. Synen på Sverige som rättsstat kan ”få sig en kraftig törn”, varnar de.

Rikspolischefen Bengt Svensson invänder i en TT-intervju att informatörerna är nödvändiga för att komma åt den organiserade brottsligheten. De nya reglerna från förra året stärker också rättssäkerheten, enligt Svensson.
– Följer man det regelverket och hanterar informatörsverksamheten på det sätt som vi föreskriver är det ett rättssäkert verktyg menar jag. Och att så görs kommer vi att inspektera nu när de här reglerna varit i gång i ett år.

Men Peter Althin tycker inte det räcker. Han menar att det behövs en sanningskommission för att göra klart vilka spelregler som gäller för polis och åklagare.
– Polisen vill skydda sina informatörer och infiltratörer, men på vilket sätt ska man göra det? Ska man göra det till priset av att utredningarna inte blir fullständiga för försvararna eller domstolarna? undrar Althin i en kommentar till TT.

David Högfeldt Världen iDag



http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=3149&Itemid=98


Det är synd att inte fler journalister tar sig an detta skumrask som pågår i vårt samhälle med dessa kriminella som arbetar tillsammans med våra polismyndigheter.







Grafik, en bild som jag fått av en vän som håller på mycket med decoupage.

Inga kommentarer: