fredag 20 november 2009

Åsa Grimborg misshandlar i Guds eller Tirsas namn? - Tack för det finns medmänsklighet med Downs syndrom

.
.

Citat Aftonbladet:

Mordet i Knutby har märkligt nog lett till en dom i Högsta domstolen som varje lärare borde läsa.

Den förkunnades i går och säger att våld och tvång aldrig får användas för att få en elev att lyda.
Den säger också att Fredrik Svedlund, 18, vann den sex år långa striden mot två av medlemmarna i Knutby församling.
– Domen är en lättnad. Ett kvitto på att vi har haft rätt, säger den unge mannen som ännu bor hemma hos sina föräldrar i Knutby, snart är klar med elektrikerutbildning på gymnasiet och älskar att köra motorcross.
I mars 2003 släpade en lärare och en elevassistent in den då elvaårige pojken på en toalett i Knutby skola, låste dörren, satte sig på honom och höll fast armar och ben sedan han bråkat med en annan elev.
– Jag fick panik. Jag har än i dag svårt att åka hiss.

[...]

Under mordutredningen fick polisen flera tips om övergrepp och bestraffningar i Knutbyskolan, där en tredjedel av personalen tillhörde församlingen. Utredningar inleddes och lades ner i brist på bevis.

Med lärarens vittnesmål som bevis åtalades i november 2005 elevassistenten Samuel Frankner och läraren Åsa Grimborg för olaga frihetsberövande och misshandel.

Frankner, som var ett huvudvittne i mordrättegången eftersom han hittade både den ihjälskjutna pastorsfrun och den skadade mannen, och Grimborg nekade.
De dömdes i både tingsrätt och hovrätt. Även här kunde historien ta slut. Men Högsta domstolen tyckte att det var principiellt viktigt att reda ut vad lärare får göra och tog upp fallet.

Att juristerna än en gång kom fram till att det inte är okej att låsa in barn och sätta sig på dem är inte överraskande, men domen är viktigare än så.
– Detta innebär att tvång och våld aldrig får användas för att få en elev att lyda, vilket även kommer att påverka den nya skollagen som håller på att utformas, säger pojkens advokat, Åsa Gunnard.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beskriver domen som en viktig pusselbit. Nu kommer alla skolor kunna ”föra en normdiskussion utifrån ett gemensamt regelverk”.

Nya tongångar
Knutby var i går fuktigt och blåsigt och församlingen har fem deltidsanställda pastorer och cirka 90 medlemmar, ungefär lika många som vid tiden för mordet.
De stödde Frankner och Grimborg med böner om att ”sanningen skulle komma fram” då de åtalades för över fyra år sedan. I går lät det annorlunda.
– Det här är en dumhet som lärare har gjort mot barn och har inget med oss att göra, säger församlingens föreståndare Kim Wincent.

Åsa Grimborg sparkades, men fick skadestånd i arbetsdomstolen.
– Det är skönt att det är över. Jag tycker fortfarande jag gjorde vad den situationen krävde. Jag hoppas det här leder till en diskussion om lärarens roll i skolan.
Samuel Frankner, som i går även dömdes för ringa misshandel av en annan elev, gick inte att nå.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6154289.ab


***

Så här skriver sciuridae på forumet:

Tack för länken Saint. Vad tycker ni om församlingens officiella reaktion på domen -
citat aftonbladet:
De stödde Frankner och Grimborg med böner om att ”sanningen skulle komma fram” då de åtalades för över fyra år sedan. I går lät det annorlunda.
– Det här är en dumhet som lärare har gjort mot barn och har inget med oss att göra, säger församlingens föreståndare Kim Wincent.

Och SF som varit så lojal mot sektledningen.....undrar hur han känner sig nu?

Länk till inlägg:

https://www.flashback.info/showpost.php?p=19910931&postcount=2573


Broder nabo kommer liksom sciuridae alltid med kloka synpunkter och välskrivna inlägg, här är nabons inlägg:

Med HD-domen har Knutby Filadelfia definierat sig som sekt
I väntan på att Megan kommer hem till datorn: Jag påminner om att kvinnan som klippte till maken själv hade utsatts för våld. Det var bråk i äktenskapet. Kvinnan tog ansvar för sin del. Vad beträffar hennes dåvarande make undrar tidigare elever i Knutbyskolan, deras föräldrar och skolpersonal:
Varför blev inte den mannen också dömd för elevmisshandel? Han vittnade i rättssalen om hur han ett trettiotal gånger själv dragit in någon elev i skolans kartrum, stängt dörren, övermannat barnet och satt sig på eleven upp till en timme!! Hans vittnesmål spelades upp nu i Högsta domstol.

Denne man är lika lite som SaFr någon brutal man. Den dömda lärarinnan Å.G. är känd som en hårding men SaFr brukar räknas som bussig och mild. I Knutby Filadelfia kan dock de snällaste bli de farligaste – ty de LYDER LEDARNAS ORDER.
Sara Svensson är en vänlig och sympatisk kvinna. Och Helge Fossmo var gladlynt och omtyckt av de flesta innan han bosatte sig i Gränsta. Unga AnLi var en jätterar tjej men i ÅW:s närhet blev hon taggig och tuff.
De som anpassar sig till ÅW:s förvrängda förkunnelse och beteenden tappar kontakt med sitt samvete och förändras.

När SaFr & ÅG med stöd av sekten framhärdar ända upp i HD med att det var RÄTT att misshandla barnen har de en gång för alla visat vilken felaktig inställning sekten har till barn – till vård, fostran och undervisning av barn.
En normal människa hade i SaFrs och ÅGs läge sagt redan i tingsrätten:
”Vi är ledsna att vi bar oss illa åt! Det var en engångsföreteelse. Förlåt. Givetvis vill vi gottgöra och något liknande ska aldrig hända igen!”

Men hur kan knutbymedlemmar be om förlåtelse för beteenden som ÅW och PaWa sagt är RÄTT?
SaFr och ÅG har under dessa rättegångar kastat skuld och lagt skam på eleverna som då var barn och nu är unga män.
SaFr och ÅG menar in i det sista att elvaåringen förtjänade att släpas in på toaletten, brottas ned på golvet, hållas fast av SaFr och ÅG som SATT på honom till dess rektorn beordrade dem att låsa upp. Det hör till saken att den ÅG då var tung av övervikt.
Pojken berättade vid tingsrättegången om sin vanmakt och hur att han äcklades till panik av att ligga under lärarna i urinlukt, smuts och kladd på toagolvet. Knutbymedlemmarna höll honom fast till dess han inte orkade kämpa emot. Då skulle de också med tvång stirra in i hans ögon. I Knutby Filla tror de att så drivs demoner ur barn. De gör likadant med församlingsbarnen.

Genom att överklaga domar ända upp i Högsta domstol har SaFR och ÅG visat hur felaktig inställning församlingen har till våld, makt, lydnad. Med HD-domen har Knutby Filadelfia en gång för alla definierat sig som sekt med antiförhållande till samhällets värderingar.
Jo, jo! Anmälningar har gjorts och ligger hos både Soc och polisen. Jag säger som Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare:
Citat:
Vilken tur att vi har Sveriges Radio med Kaliber, Studio ett och Ekot, SVT:s Uppdrag granskning samt TV4:as Kalla fakta! För att bara nämna några av alla samhällskritiskt undersökande journalistiska insatser för att kolla och avslöja hur illa rättvisan ibland fungerar.
Hur skulle det se ut om vi bara hade haft att förlita oss på vad JO, JK och allehanda tillsynsmyndigheter kunde föra upp till ytan? Eller polis och åklagare?
Då hade sannolikt många fiffel- och båghändelser effektivt dolts för insyn och allmän bedömning. Många genom mediaprogrammen nesligt avslöjade personer hade sluppit tappa sina ansikten och byxor och troligen hade de i godan ro kunnat fortsätta med sin obskyra verksamhet.


Mediafolk jobbar på Knutby just nu. Vi fortsätter och fortsätter.
Unga människor i församlingen är inte lika isolerade från omvärlden som sektledningen vill tro. Barnens skolkamrater märker, ser och hör. Församlingsbarnen ser hur annorlunda det kan gå till i skolkamraternas familjer. När Knutby Filla nu vill framstå som "normal" har besök hos anhöriga uppmuntrats. Då märker barn att hos mor- och farföräldrar är stämningen annorlunda än hemma.

Barn bryter sällan med föräldrarna före sextonårsåldern. Men intelligenta barn tänker, känner, minns och inser. Från tioårsåldern kan de ha en inre distans till sina föräldrar och andra vuxna.
Så heja heja alla ungdomar som känner att det är jobbigt i Knutby Fillaförsamlingen!
Genom att minnas vad ni utsatts för, knorra och protestera stärks ni inombords. Och ni hjälper även era föräldrar att frigöra sig!
Och här ute finns kompisar, deras föräldrar, era far- och morföräldrar, kusiner, skolsköterska, kurator, lärare och andra. Vi är med er och vi kommer att ta emot er.

Länk till inlägget: https://www.flashback.info/showthread.php?t=717961&page=65


***

Läser i tidningen Dagen en varm medmänsklig berättelse som motsats till det kalla och cyniska som vi som arbetat med Knutbysekten fått uppleva under många år. Det finns en bland oss som tappat sin barnatro efter alla grymheter, dubbelmora och ondska som kommit fram om filadelfiaförsamlingen i folkmun kallad sekten i Knutby.

Att läsa om dessa föräldrar som välkomnar sitt barn med Downs syndrom gör gott för själen när vi genom våra kontakter får höra hur barnen och medlemmarna har det i sekten.

Länk till tidningen Dagen http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=194024


***

När Åsa Grimborg och Samuel Frankner misshandlar barn offentligt, vad händer då bakom stängda dörrar i församlingens hem? Att dessa två blivit dömda betyder inte att det inte pågår misshandel av sektbarn av andra sektföräldrar som har Patrik Waldau som läromästare, vi är många som tagit del av fasansfulla berättelser från Knutby.


***


Så här skriver Nedslepp på forum:

Du känner också till att det har varit möte med skola/föräldrar i Knutby församlings närområde, där mycket oroliga föräldrar "icke församlingsanknutna"
tog upp beteende möster hos Knutbybarn som inte va normala "enligt deras sätt att se"

I somras sågs två Knutbybarn på allmän badplats liggande på varandra hela tiden jukkande, vid fråga till ett annat barn i sällskapet, vad dom sysslade med, svarade denna, att dom leker bara knulleken.

Vuxna som va med i sällskapet brydde sig inte.

Länk till inlägget https://www.flashback.info/showpost.php?p=19902499&postcount=2558

Detta är sant, högt betrodda samhällsmedborgare var åskådare.

***

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur länge ska vi tillåta denna sekt? En enda person står bakom allt med sina visioner. Denna person som säger sig inte kuuna ersättas.något är fel i vårt land när det inte går att ingripa, när så många trevliga, hängivna ungdomar dras ner av en ledares "visioner"!!!

Anonym sa...

Tack Anonym för din kommentar!

Tiden rinner ut för ledarskapet i Knutby så slutet kan vara närmare än anat.


Mvh
Eric N