måndag 30 juni 2008

Londonresa kontrollerades inte av polisen

Citat Världen idag:

I dag är det tre år sedan mordet i Knutby som kom att bli en av Sveriges mest uppmärksammade mordutredningar.
Världen idag fortsätter sin granskning av polisutredningen kring mordet och kan idag kan avslöja att alibit för fyra av ledarna i församlingen, aldrig kollades upp. Nämligen deras resa till London under tiden för mordet.

- Londonresan var flitigt diskuterad, minns åklagaren Anne Sjöblom tre år efter mordet.
Men ingenstans i förundersökningen finns detaljer som bekräftar att samtliga fyra avrest med det flygplan som Åsa Waldau i förhör uppgivit ska ha lämnat Arlanda kl 8.20.
- Resan påbörjades från Arlanda vid 8.20 tiden, står det i förhörsprotokollet med Åsa Waldau. Datumet är den 8 januari, bara 1 * dygn före mordet. Resan var en julklappsgåva från enskilda personer i församlingen.
Vad som exakt menas med att resan påbörjades framgår inte. Och något flyg som lämnade Arlanda till London klockan 8.20 fanns inte den 8 januari. Första avgången var klockan 7.55, andra avgången klockan 9.10 och den tredje klockan 11.10.
- Tiderna i dag är detsamma som det var för tre år sedan. De har inte ändrats, uppger informationsavdelningen på Arlanda Flygplats. Samma besked ger Brittish Airway, som är det bolag som hade flygningen klockan 9.10.
I polisens vittnesförhör med närstående till ledarna i församlingen framkommer dock förbryllande uppgifter som gett upphov till spekulationer om huruvida alla fyra personerna verkligen åkte till London. I förhören med en av pastorsfruarna i församlingen framgår bland annat att Åsa Waldau skulle ha befunnit sig i Knutby på morgonen när mordet inträffade.

"De hämtade NN och körde upp till NN och NN," säger pastorsfrun i förhören. De åkte dit allihopa. Då de kom hem till NN så var Åsa Waldau där. NN berättade då att Alexandra var död".
Samma vittne uppger tidigare i samma förhör att just Åsa Waldau kvällen innan uppmanat Helge Fossmo att bjuda med Alexandra till en middag hos några vänner och som skulle äga rum kvällen innan mordet.

Men uppgiften om Londonresan har inte kontrollerats av utredande poliser. Polisen har försökt, men inte fått några bra svar från de inblandade. Polisen har till exempel inte fått svar på frågan vilket hotell gruppen bodde på.
- Vi kom aldrig fram till var de hade bott. Frågan blev ställd, men de ville inte svara på det. Vad jag minns så fick vi aldrig svar på den frågan, säger Kenneth Ågren som var spaningsledare vid tiden för utredningen av mordet i Knutby.
Är det inte märkligt att de inte har svarat på en sådan fråga?
- Jo, det är det förstås.
Borde inte en sådan uppgift ha kontrollerats?
- Jo, det är ju en rutinfråga. Det borde naturligtvis ha kontrollerats.
Men det gjordes inte?
- Nej, inte vad jag vet.
Har passagerarlistorna kontrollerats med flygbolaget?
- Inte vad jag vet.

Har ni kontrollerat att alla fyra fanns med på planet över huvud taget?
- Det vi fick reda på i förhören var att de flög ut någon gång mellan klockan åtta och nio.
Varför gick inte vidare med detta?

- Det ansågs väl inte vara intressant längre.-

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=77

Klart att det inte ansågs intressant att kontrollera om vilka i sekten som verkligen varit i London när polisen i Uppsala redan 7 februari 2004 talade om att vapnet var lite ”känsligt”, redan där visste åklagare och förundersökningsledare att vapnet kom från Farid Lamrani en av polisens informatörer.

Stöd modiga Världen Idag och betala på deras plusweb för att läsa hela artikelserier om Knutbymord, polisinformatörer, illegal vapenhandel och Bordellhärvan.

Världen Idag har inget presstöd och sitter därför inte i knät på myndigheterna. Det är en modig redaktion med modiga reportrar och frilansare som under den ansvarige utgivaren Ruben Agnarsson gör ett enormt bra jobb. När de andra stora drakarna av vissa anledningar (vilka anledningar kommer kanske att läggas fram i bloggen Corruptio) inte skriver om vapenhärvor och polisinfiltratörerna så gör Värden Idag det.

Inga kommentarer: